Vad är affärsengelska?

Personer diskuterar - vad är affärsengelska?

Vad är affärsengelska och vad innebär begreppet?

Har du någon gång ställt dig frågan: vad är affärsengelska? Är du intresserad av att veta svaret? Bra, för i så fall har du kommit helt rätt! Vi på GMS International utbildar nämligen i affärsengelska så vi kan med säkerhet berätta för dig vad affärsengelska är för något.

Men innan vi kan gå in på vad affärsengelska är, behöver vi först lära oss lite mer om det engelska språket och dess historia. Idag klassificeras det engelska språket som ett västgermanskt språk och är världens mest utbredda språk. Hela 67 länder har engelskan som sitt officiella språk, även om flera av dessa länder har engelskan som ett minoritets- eller bispråk.

Precis som de allra flesta språken har även engelskan hämtat influenser ifrån, påverkats av och till och med blivit undanträngda av andra språk. Det är en viktig detalj för att ge ett korrekt svar på frågan: vad är affärsengelska?

 

Det fornengelska språket

I sin vagga, befolkades England av kelter som talade keltiska språk. Men redan kring 400-talet förändrades språket av främst två stammar, anglerna och saxarna.

Stammarna koloniserade England efter romarna och dessa två stammar talade saxiska och angliska dialekter, tillsammans gick de under benämningen anglosaxiska. Anglosaxiska trängde undan de keltiska språken och anglosaxiska är därför idag synonymt med fornengelskan.

 

Vikingarna gör sitt intåg

Danska, norska och svenska vikingar hade ett stort inflytande i England under 800-talet. Fornnordiska ord togs sig in i det engelska ordförrådet vilket vi kan finna spår av än idag. Exempel på detta är kniv (knife) och pronomen som de, deras och dem (på engelska they, their och them).

 

Medelengelska och tidig nyengelska

Slaget vid Hastings år 1066 blev normandernas första stora seger i erövringen av England vilket medförde att romanska språk så som franskan började påverka språket rejält. Medelengelskan skapades utifrån denna fusion mellan anglosaxiska och franskan. Förändringen skedde inte omedelbart utan språket utvecklades långsamt från 1150-talet till slutet av 1400-talet.

När det kommer till frågan vad är affärsengelska hände något särskilt spännande under den här perioden. Folket höll fast vid sin anglosaxiska medan hovet, administration, präster och skatteinkasserare talade franska. Lägg detta på minnet då vi återkommer till det!

Än idag är ungefär 7500 ord i det engelska ordförrådet låneord från det franska språket.

Medelengelskan utvecklades vidare till något som kallas tidig nyengelska. Tidig nyengelska användes i England från slutet av 1400-talet till 1650-talet. Språkbruket i tidig nyengelska känns kanske bäst igen via författaren William Shakespeare.

 

Nyengelska (Modern English)

Under perioden 1350-1700 skedde det så kallade stora vokalskiftet som standardiserade hur engelska ord stavades och som består än idag. I och med det stora vokalskiftet var nyengelskan eller den moderna engelskan född.

 

Svaret på frågan vad är affärsengelska?

Nu har vi lärt oss att det engelska språket i ett tidigt stadium var anglosaxiska som senare kraftigt påverkades av det franska språket. Under medelengelskans tid använde “vanligt folk” sig av anglosaxiska och högt uppsatta använde sig av franska. Något som det finns tydliga spår av än idag.

I dagens moderna engelska är nästan uteslutande ord som härstammar från anglosaxiska kortare och mer informella när man jämför med synonymer som härstammar från franskan. En modern engelsktalande person kan fritt välja mellan anglosaxiska och franska synonymer, exempelvis: come/arrive, freedom/liberty eller sight/vision.

Engelskan har därför idag både ett formellt- och informellt språkbruk. Där det informella språkbruket domineras av anglosaxiskt/germanskt ursprung och det formella språkbruket domineras av franskt/romanskt ursprung.

Det formella språket används idag i betydande högre grad inom myndigheter, juridik, i affärssammanhang, av forskare och i forskningsartiklar.

Så det korta svaret till frågan: vad är affärsengelska är att affärsengelska är en formell variant av engelska med ett stort ordförråd som används i professionella sammanhang.

Intresserad av att ta din engelska till nya höjder? Gå vår kurs i affärsengelska.

Företagsutbildning som ger resultat!

Hos oss hittar ni skräddarsydda kurser och kompetenslösningar för alla behov. Vilken utbildning passar er? Vi vet!

Börja här
Varför välja oss?
Branschorienterade utbildningar

Vi vet vad ni behöver!

Branschorienterade utbildningar

Vi använder den senaste tekniken och de smartaste verktygen tillgängliga i branschen för att ge er de bästa nya redskapen att omgående tillämpa i ert arbete.

Skräddarsydda lösningar för er

Vi vet att en storlek inte passar alla!

Skräddarsydda lösningar för er

Speciellt anpassade lösningar efter alla företags unika behov och önskemål.

35 års erfarenhet

Vi vet hur man levererar resultat!

35 års erfarenhet

Vi har erfarenheten och vanan av att leverera mätbara och långvariga resultat för våra klienter.

Är det något du undrar över? Fråga våra experter!
Vi hjälper dig!